30 Temmuz 2005

tebdil-i mekanda...

...her zaman huzur yoktur, sevgili okuyucular, aldanmayiniz... Ve endiselenmeyiniz, kaotik hissiyatlardan uzak durunuz, çünkü bilinçli bir seyyah olmanız için elimizden geleni yapıp, işin sırrını sizinle paylaşacağız. Sırrımız aslında çok basit, gayet basit bir matematik formulden geçiyor. Çarp topla ve işte sonuç. Bay Mantık'dan da zaten ne bekliyordunuz ki?

Efendim, formulumuze gecmeden once biraz eski bilgilerimizi tazeleyelim. Onceki derslerimizde gordugumuz gibi H, yani huzur katsayısı uc farklı durum arzedebilirdi. Bu arada neydi o ders diye sağına soluna bakınanları görmüyor değilim, mazeret uretmek yerine cozumcu olsunlar; dersi kaçıranlar kaçırmayanlardan alsın notları. Uc farklı durumumuz sunlar idi:

H > 0 -> :) -> Pozitif H, mutlu surat, huzurlu insan demek.
H < 0 -> :( -> Negatif H, mutsuz surat, huzursuz insan...
H = 0 -> :| -> Duz surat, "mal mode on" tabir ettigimiz ne akar ne kokar durumu.

Mevz-u bahsimiz "Tebdil-i mekan" yaklasiminin sayisal ifadesi ise su sekildedir:

H: Huzurunuz
H0: Ilk andaki huzurunuz
x: Tebdil-i mekan etmek için katettiğiniz mesafe
h: Anlık huzurunuz

olmak uzere

H = H0 + x.h

Daha açık olursak, ilk andaki huzurunuz olan H0 uzerine, gittiginiz yol çarpı anlık huzurunuz eklenir ve bu sekilde son huzur sayinizi bulursunuz. Burada x'i buyutmek maksimum huzura ulasmak icin yeterli gibi gorunmektedir, degil mi sevgili okuyucular? Aldanmayiniz. Cunku toplam huzurunuz doğrudan h'a, yani anlik huzurunuza baglidir ve h'a bagli olarak -ki h negatif de olabilir- gittiginiz yol arttikca daha da huzursuzlanmaniz da olasi. Cok yol gidersiniz ama h negatif oldugu icin, x.h'iniz negatiftir. Siz de basladiginiz huzur sayinizdan daha dusuk bir sayi ile kalakalirsiniz. Hatta bu durumda x'i arttirir, deli gibi yol yaparsaniz, bir bakmissiniz, pozitif olan toplam H'iniz negatiflere dusmus, size de olanlar olmus...

Simdi gelelim anlik huzur mevzuuna. h anlik huzur katsayisi asagidaki sekilde hesaplanmaktadir.

h: anlik huzur katsayisi
t: zaman ekseninde o an bulundugunuz nokta (milattan beri gecen sure, milisaniye cinsinden)

olmak uzere

h = fh(t)

fh fonksiyonunu ilerleyen derslerimizde gorecegimiz icin, simdilik sadece onun - sonsuz ile + sonsuz arasinda degerler donduren bir fonksiyon oldugunu bilmemiz yeterli sevgili okuyucular.

h anlik huzur katsayisinin pozitif ve negatif araliklarda tipki H toplam huzur katsayisinda oldugu gibi davranir. Huzurlu iseniz pozitiftir, degilseniz negatif...

Yani toplarsak;

H = H0 + x.h
H = H0 + x.fh(t)

ve ozetlersek;

anlik huzurunuz pozitif degilse, hiç b.k yemeyin, kırın poponuzu evinizde oturun. Mekan tebdil edecem diye yakacagınız benzinin parası cebinizde kalsın. Ya da... Yadasi sonra. Iste tebdil-i mekandan her dem huzur elde edebilmenin yolu budur sevgili okuyucular. Bu kadar basit. Artık gidebilirsiniz...

PS: Gun icinde zaten yazilmis idi bu yazi, gecenin gelmesi pek bir seyi degistirmedi yani. Gun boyu zaten "gargamel mode on" idi. Arzederim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

uzun olmus bea...tevekkeli değil pazartesi gününden beri bununla uğrasıyorsun demek..emeği geçen herkese binlerce tesekkür.lakin kafama takılan bir sey var. işlem hatası yaparsak kaç puan kırılacak, işlem doğru sonuç yanlış olursa ve yalnızca formülü yazıop bırakırsak ne kadar chip para kazanacağız. aydınlanmayı şiddetle beklemekteyiz. hatta bu şiddet ve delalet içinde birkaç tersaneye gireriz artık..devam devam çalış, paslanmazsın. hadi bakem böyle ol işte,aslansın ,kaplansın

Gece dedi ki...

Hocam, ben dersime çalışıp geldim. Kusura bakmazsanız hemen açıklıyorum:

h = fh(t) formülündeki t bildiğiniz time'in "t"sidir. Yani huzursuzluk yaratan "dış etken"in oluştuğu zamandır. t arttıkça h artar. Tabi bu arada bünye rahat durmayıp yeni huzursuzluklar yaratmamışsa diye ekleyelim.(ceterus paribus)

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise; x diye ifade ettiğimiz km'nin aslında huzursuz yaratan etken ile aramıza giren km olarak hesaplanması gerektiğidir.

Dolayısı ile eğer huzursuzluk yaratan şey "dış etken" değil de şahsen bireyin kendisi ise ki biz buna iç etken diyoruz, fezaya da gitse kurtulamaz huzursuzluktan, çünkü huzursuzluk yaratan etken ile arasına mesafe koyamamaktadır. Çünkü kişi yine huzursuzluk yaratan etkeni yani kendini yanında götürmektedir.

Hocam öğretmişti vakti zamanında, saygıyla önünde eğiliyoruz.